Η περιοχή όπως ήταν λίγο πριν την εποχή που θα κτιζόταν το σπίτι. Στο βάθος το κτίριο «Βάιλερ» όπου σήμερα βρίσκεται το Ν.Μουσείο Ακροπόλεως. Η θέση του θα είναι στο βάθος δεξιά, όπου μερικά διάσπαρτα οικήματα. Το όριο του οικοπέδου Βάιλερ, όπως το ορίζει η τυφλή επιφάνεια του κτηρίου δεξιά αμέσως μετά τα δένδρα, είναι η γραμμή της σημερινής οδού Μητσαίων.
Άποψη της περιοχής Ακρόπολης από τον λόφο του Φιλοπάππου, λίγο πριν τον πόλεμο του’40
Η οδός Δ. Αρεοπαγίτου είναι στην παλαιά της χάραξη στο ύψος του Ηρωδείου. Στο μέσον, διακρίνεται, από την κατεύθυνση που ορίζουν οι όψεις των κτηρίων, η οδός Ουέμπστερ. Στα δεξιά και επί της οδού Δ. Αρεο/του φαίνονται οι πίσω όψεις των οικοδομών Μαντούβαλου και Κουρεμένου.
Στο τέλος του χρόνου που πέρασε, ήλθε και το τέλος μιας ολόκληρης εποχής. Αυτής που ταύτισα με το σπίτι μας, το οποίο πλέον μετά τις αργόσυρτες προσυμφωνίες και μετέπειτα συμφωνίες και συμβόλαια, δόθηκε στην αειθαλή αντιπαροχή.
Το θυμάμαι το σπίτι αυτό όταν παιδί είχα έρθει με τον πατέρα μου επίσκεψη στην θεία Αγγελική Ηρακλέους που το κατοικούσε. Το είχε κατασκευάσει ο άνδρας της, μηχανικός τότε της σχολής των Τεχνών, στα 1900. Το οικόπεδο υπήρχε από το 1880. Νεοκλασικό, όπως ήταν τότε του συρμού, με αυλίτσα, πέργκολα που κρατούσε κληματαριά σιδερίτη και χαγιάτι με θέα τον Παρθενώνα, έως ότου οι αναγηρώμενες, ταχύτατα οικοδομές μας κόψανε την θέα.
Συγκατοικήσαμε μα την θεία Αγγελική, η οποία μας «έφυγε» σχεδόν 90 ετών και το σπίτι, γειτονιά με την Ακρόπολη και την Πλάκα, έγινε η αγκάλη που ζέστανε την αίσθηση της σιγουριάς μας για τα επόμενα 50 χρόνια.. Η μικρή απόσταση από τους ιστορικούς χώρους Ακρόπολης, λόφου Φιλοπάππου, Πλάκας και Θησείου, μας πλούτισε με εικόνες, αίσθηση του μέτρου, την φύση της Αττικής και της αρχιτεκτονικής, αρχαίας και νεότερης.
Όπως ήταν το έτος 1953.
Η θεία Αγγελική με τον εξάδελφό της λίγο πριν τα 1900.
Οι δρόμοι, ο δικός μας και οι κάθετοι, ήσαν χωμάτινοι. Λάσπη τον χειμώνα και σκόνη του καλοκαίρι. Φρόντιζε ο Δήμος, κατά τις 5 το απόγευμα, να στέλνει βυτίο να ραντίζει, έτσι ώστε να καταλαγιάζει η σκόνη και να μας δροσίζει για λίγη ώρα. Αμέσως μετά, από το βάθος του δρόμου, ακουγόταν η φωνή του παγωτατζή που διαλαλούσε τα παγωτά «Έβγα». Η ασφαλτόστρωση έγινε σταδιακά με την έναρξη του Φεστιβάλ Αθηνών και οπτικού εξωραισμού της περιοχής. Πρώτα οι κάθετοι προς την Δ. Αρεοπαγίτου, μια και φαίνονταν από τους τουρίστες και τους επισκέπτες του Ηρωδείου και αργότερα, δεν θυμάμαι πότε, οι παράλληλοι, όπως ο δικός μας.
Στη γειτονιά πλειοψηφούσαν τότε οι μονοκατοικίες, με αρκετά κενά οικόπεδα, τα οποία σταδιακά αγοράζονταν για την κατασκευή νεότερων μονοκατοικιών από νεοαφιχθέντες γείτονες. Αυτά πριν την εμφάνιση της αντιπαροχής. Πολλές από αυτές δεν ενέδωσαν στις εργολαβικές σειρήνες, ίσως γιατί κάλυπταν τις ανάγκες των ιδιοκτητών τους μέχρι και σήμερα. Συνήθως διώροφα, με ένα άνετο διαμέρισμα ανά όροφο, εξασφάλιζαν στέγη για το μέλλον των, κατά κανόνα δύο παιδιών, οπότε και η αντίστοιχη αντιπαροχή δεν θα προσέφερε περισσότερα, πλην της ταλαιπωρίας.
Σε ένα -δύο από τα μεγαλύτερα κενά οικόπεδα της περιοχής, χτίστηκε η Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή και στο άλλο και απέναντι του προηγουμένου, το ξενοδοχείο “Divani”. Το τελευταίο κτίστηκε στον χώρο που καταλάμβανε παλαιότερα ο θερινός κινηματογράφος «Ερέχθειον», που μαζί με το «Σινέ Παρί», τον «Πρωτέα», το «Θησείον» και την «Αίγλη του Ζαππείου μας περικύκλωναν, ακτινωτά και αποτελούσαν την καθημερινή, σχεδόν, κατάληξη στις φυγόκεντρες βραδινές μας εξόδους. Τότε τα θερινά άλλαζαν πρόγραμμα τρεις φορές την εβδομάδα, με έργα της χειμερινής περιόδου. Έτσι ξαναβλέπαμε αυτά που μας είχαν εντυπωσιάσει, ή επιτέλους, βλέπαμε αυτά που είχαμε χάσει. Το «Σινέ Παρί και κύρια το «Θησείον» προσέφεραν και θέα στην Ακρόπολη. Πράγμα που απέβαινε πολύ θετικό όταν η ταινία ήταν βαρετή.
Το Φεστιβάλ Αθηνών, εκτός των ασφαλτοστρώσεων, έφερε μεγάλες αλλαγές στην περιοχή, με κύρια την αναβάθμιση της οδού Δ. Αρεοπαγίτου και την διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου της Ακρόπολης και του Λόφου Φιλοπάππου. Η εργασίες έγιναν με την καθοδήγηση του αρχιτέκτονα Δ. Πικιώνη και αποτελούν ένα από τα ωραιότερα δείγματα αρχιτεκτονικής υπαίθριου χώρου στο κόσμο.
Η αρχιτεκτονική ποικιλότητα της περιοχής περιελάμβανε όλα τα στυλ που διεκδίκησαν μερίδιο αισθητικής προσφοράς από την εποχή του Τρικούπη μέχρι τις μέρες μας. Η ταξική διαστρωμάτωση ποίκιλε και καθρεφτίζονταν στο μέγεθος και την ποιότητα κατασκευών. Μικρά μονώροφα με αυλίτσα και διώροφα, τριώροφα μέγαρα παντός τύπου. Νεοκλασικά, νεοκλασικίζοντα, Αρ Ντεκώ, υπολανθάνουσα Αρτ Νουβώ, Μπαουχάουζ (κοντά ήταν το στούντιο του Θ. Βαλεντή), προπολεμικές τριώροφες πολυκατοικίες και νεώτερες της αντιπαροχής, αρκετές εκ των οποίων έγιναν σε σχέδια γνωστών καλών αρχιτεκτόνων του ’50 και ’60.
Στην οδό Καλλισπέρη υπάρχει διώροφη οικοδομή σχεδιασμένη από τον Τάκη Ζενέτο.
Λίγα νεοκλασικά εναπομείναντα στην οδό Καβαλλότι.
Η γειτονιά «καλλιτέχνιζε». Αρκετοί γνωστοί των γραμμάτων και τεχνών ζούσαν στα πέριξ. Συχνά ανεβαίνοντας την οδό Ροβέρτου Γκάλι λίγο πριν τον «Διόνυσο» γωνία με οδό Ουέμπστερ, στο ισόγειο έμενε ο Μπόστ. Το σπίτι ήταν προίκα της γυναίκας του, η αδελφή της οποίας έμενα στον πάνω όροφο. Αν το παράθυρο του γραφείου του, που έβλεπε στην Ρ. Γκάλι, ήταν ανοικτό, σταματούσα προς στιγμή να κοιτάξω κλεφτά μέσα γιατί είχε πολλά έργα του αναρτημένα στον απέναντι του παραθύρου τοίχο. Θυμάμαι το ανάπτυγμα σε κατά το μήκος τομή, ενός πλοίου. Αργότερα άμαθα από την κουνιάδα του, μα την οποία κάναμε μαζί αγγλικά στην ίδια δασκάλα, ότι ήταν η «Χριστίνα» του Ωνάση. Του το είπα όταν τον γνώρισα στην Θεσσαλονίκη το ’75, σε προεκλογική παρουσία του ΚΚΕ με το οποίο κατέβαινε, νομίζω, υποψήφιος . Μαζί του ήταν και ο συνυποψήφιος του ο, εκλειπόν πλέον, καθηγητής του Α.Π.Θ. Παύλος Πετρίδης.
Στην οδό Ουέμπστερ κάθονταν και ο Σπύρος Βασιλείου. Το σπίτι ήταν όψιμου νεοκλασικισμού, στο οποίο είχαν κάνει προσθήκη κατ’ όροφο, όπου βρισκόταν το διαμέρισμα και το ατελιέ. Λόγω της γνωριμίας μου με τις δύο θυγατέρες του επισκεπτόμουν το σπίτι όπου και με εντυπωσίαζε ο μεγάλος πίνακας αναπαράστασης της θέας που είχε το διαμέρισμα από την πίσω πλευρά., προς την Ανατολή. Η εικόνα ξεκινούσε από τα Προπύλαια της Ακρόπολης και έφτανε στην νότια κορυφογραμμή του Υμηττού. Σχεδόν στη μέση στο κάτω μέρος, έβλεπα το σπίτι του αγαπημένου φίλου Γ.Π. η αυλή του οποίου είχε μεσοτοιχία με το σπίτι των Βασιλείου και ήταν και ο λόγος γνωριμίας μας με τα κορίτσια.
Στην συμβολή των οδών Μισαραλιώτου και Βείκου ήταν μέχρι τα μέσα του ’60 και η διώροφη κατοικία της οικογένειας του ζωγράφου Αλ. Αλεξανδράκη. Από τα ωραιότερα κτίρια της παλαιάς Αθήνας με μεγάλο κήπο και με κάποια στοιχεία, απ’ όσο θυμάμαι, Αρ Νουβό.
Δίπλα στο σπίτι μας, στο διώροφο αριστερά, όπως φαίνεται στην φωτογραφία, έμενε το ζεύγος Φραντζεσκάκη του «Ζυγού». Όταν το σπίτι έγινε πολυκατοικία (η πρώτη της γειτονιάς), έφυγαν. Δεν έτυχε να ξανασυναντηθούμε. Τους κτυπούσα το κουδούνι, παιδί τότε, για μια καλημέρα με την ελπίδα όμως να μπω για λίγο μέσα στο διαμέρισμα, όπου θαύμαζα στους τοίχους ωραία έργα ζωγραφικής. Με είχαν εντυπωσιάσει οι πρωτότυπες μήτρες, για ακουαφόρτε και ξυλογραφία, που αναρτούσαν μαζί με τα άλλα έργα.
Δεξιά, η κατοικία Οικονόμου στέγασε για πολλά χρόνια το ένα από τα δύο παραρτήματα του Γ’ Γυμνασίου θηλέων. Από εκεί αποφοίτησαν η Μάρω Κοντού, η Νανά Μούσχουρη, η Μίκα Φατούρου και η Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου. Δεν έτυχε να τις συναντήσω τότε, αλλά έτυχε να τις γνωρίσω μετά από 40 σχεδόν χρόνια όλες στην Θεσσαλονίκη, πλήν της Μούσχουρη.
Προς το τέλος του ’50, αποφασίσθηκε η επέκταση του σπιτιού, με προσθήκη σε βάρος της αυλής. Η προσθήκη περιελάμβανε και πρόβλεψη ορόφου για την μελλοντική αποκατάσταση και των δύο γόνων της οικογένειας. Η επέμβαση όμως, σε ότι αφορά την αισθητική πλευρά, ήταν ατυχής. Ο αρχιτέκτων που ανέλαβε την μελέτη «εκμοντέρνισε» το νεοκλασικό, κάνοντάς το ένα άχαρο «minimal», όπως θα λέγαμε σήμερα.
Το «κουτί» της φωτογραφίας, σίγουρα δεν έχει την «χάρη» του παλαιού, αλλά να υπενθυμίσω ότι η περιρρέουσα ατμόσφαιρα της εποχής του ’50, επέβαλε μία ασυγκράτητη ανανέωση σε όλα. Στα κτίρια , η αισθητική αγοραίου μπάουχαουζ των πολυκατοικιών, επέβαλε λιτές γραμμές και καθαρές επιφάνειες.
Το σπίτι λίγους μήνες πριν την κατεδάφιση.
Το διπλανό κτίριο της οικίας Οικονόμου, που στέγαζε για χρόνια το 3ο Γυμνάσιο Θηλέων
Η γιότσα με τα συμπληρώματά της, που φέραμε από το νησί, για να μην στερούμαστε την αύρα του.
Η φορτέτσα βέκκια μες το ιόνιο φώς,.
Και το τέλος μιας εποχής.
13 σχόλια:
Πολύ τρυφερή η αφήγησή σου, συνομήλικε και πιθανότατα ...κοντοσυνάδελφε(*). Πρέπει να πέρασες καλά (με όποια έννοια) εκείνα τα χρόνια.
Λυπάμαι που εγώ δεν έχω αντίστοιχο φωτογραφικό υλικό για να διηγηθώ την ιστορία του δικού μας σπιτιού στο χωριό που είχε παρόμοια «ανέλιξη»...
Νά 'σαι καλά.
αγάπη-αφοπλισμός-ειρήνη
Ναπολέων
(*) πως λέμε "κοντοχωριανοί"... Έτσι...
Γειά χαρά Satanasso...διαβάζω τα posts σου με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ολίγο απο πικρία μερικές φορές, επειδή βλέπω κάθε μέρα να "πέφτουν" παλιά πανέμορφα και πάνω απο όλα ανθρώπινα σπίτια και στη θέση τους να ανεγείρονται παραλληλεπίπεδα, απρόσωπα, κουτιά λές και θα μείνουν μέσα υπερμεγέθη περιστέρια (Και να πείς οτι δεν έχει φώς η πατρίδα μας!!!!).
Αναρρωτιέμαι γιατί κάποτε τα σπίτια είχαν λεπτομέρεια και χαρακτήρα και χαιρόσουν να τα βλέπεις ενώ σήμερα συμβαίνει το εκ διαμέτρου αντίθετο.
Αρνούμαι να πιστέψω οτι το μόνο που έχει μείνει στους σύγχρονους αρχιτέκτονες αλλά και πολιτικούς μηχανικούς μετά απο τόσα χρόνια σπουδών (και στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό) είναι το οικονομικό και γρήγορο όφελος αλλά η πραγματικότητα τείνει να μου επιβεβαιώσει αυτή την άποψη.
Ποιό απο τα σύγχρονα μέγαρα θα κριθεί διατηρητέο μετά απο 50 χρόνια;
Ποιό θα στέκεται σαν ανταμοιβή και ανάμνηση του κόπου των ανθρώπων που το στήσανε;
Ποιός (πολιτικός παράγοντας, αρχιτέκτονας, μηχανικός, κλπ) θα θέλει να τον θυμούντε απο ένα τέτοιο δείγμα δουλειάς;
Πιστεύω (ελπίζω) πως σήμερα υπάρχουν σύγχρονες έξυπνες και καλόγουστες αρχιτεκτονικές προτάσεις στην Ελλάδα και ίσως να αξίζει να τους αφιερώσεις ένα άρθρο...Έτσι για την ελπίδα και είς ανταμοιβή αυτών που σέβοντε τα χρόνια σπουδών και το κόπο τους.
Ωραίο ποστ με έντονη νοσταλγία μιας εποχής που ρημάζεται γιατί η πραγματική γνώση έχει πια εκλείψει δίνοντας χώρο στην μεταμοντέρνα βαρβαρότητα.
πολύ ωραίο ποστ. πολύ ωραίο. μπράβο.
Τι κρίμα! Πολύ λυπάμαι όταν χάνεται η ομορφιά σ'άυτή την πόλη που είναι πια τόσο άδικα άσχημη! Όμορφες γειτονιές, ανθρώπινες!
Παιδιά, αποτελεί πλέον νομοτέλεια η διαγραφή του παρελθόντος σε αυτή την χώρα. Αυτό χρειάζεται μόνο για παράτες και ταρατατζούμ. Η εθνική οικονομία στηρίζεται στην οικοδομή και μόνο. Με την σειρά της, εκτός των αστικών ακινήτων, αυτή έχει ανάγκη επέκτασης.
Εδώ μπαίνει η οικοπεδοποίηση των ελεύθερων εκτάσεων, νομίμων ιδιοκτησιών ή καταπατημένων. Τα οικονομικά οφέλη είναι μεγάλα και τα κέρδη υπέρογκα. Μην ξεχνάμε ότι τα ακίνητα στον τόπο μας θεωρούνται από τα ακριβότερα στην Ευρώπη. Στην τιμή μην υπολογίζεται μόνο την ποιότητα κατασκευής, αλλά το αστικό περιβάλλον και τις υποδομές. Στο Λονδίνο, σε λαϊκή γειτονιά, το ύψος των οικοδομών, το ποσοστό επί της % των ελεύθερων χώρων, οι οδικές προσβάσεις -τοπικές και μητροπολιτικές – δεν τις έχει ούτε Κηφισιά. Το Κολονάκι δεν κατάφερε να έχει αξιοπρεπή πεζοδρόμια. Μια νεοκλασική γειτονιά ήταν κάποτε, με διώροφα και τριώροφα σπίτια της εποχής του Δεληγιάννη και μετά.
Και για να κλείσω, την ωραία αρχιτεκτονική δεν την κάνουν οι αρχιτέκτονες, όσο καλοί και αν είναι. Την αρχιτεκτονική την παράγει ο ίδιος ο λαός, σαν ιδιώτης ή δημόσιος φορέας, με βασικό γνώμονα την μέγιστη εκμετάλλευση με το μέγιστο κέρδος. Σε αυτό συνεπικουρεί και η νομοθεσία που ορίζει όχι μόνο τα μέγιστα των δυνατοτήτων εκμετάλλευσης αλλά και τα παραθύρια παρεκκλίσεων. Η αισθητική είναι μια παράμετρος σχετική και άκρα υποκειμενική. Αν μπλέξουμε σε συζητήσεις στην βάση του «μ’ αρέσει δεν μ’ αρέσει» δεν θα τελειώνουμε.
@ Satanasso κλπ φίλοι/-ες,
Νά 'ταν μόνο η οικοδομή πιό ακριβή...
Προχθές στο Μαρούσι, σε αλάνα μάλιστα, που πάρκαρα και ξεπάρκαρα μόνος μου (όχι σε κλειστό πάρκινγκ με προσωπικό κλπ) μού πήρανε 10€ για μία ώρα και 11'...
Άσε τ' άλλα...
Πρέπει να τό πάρουμε απόφαση ότι η ελληνική «μαγκιά» {γειάσου μεγάλε ΥπΕΧΩΔΕ Λαλιώτη} είναι πίσω απ' όλα και να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε αν, πότε και πώς θα τήν ξηλώσουμε μπάς και μοιάσουμε (όπου χρειάζεται) τους κουτόφραγκους σε δυό-τρείς γεννιές...
α-α-ε
Ν.
@Satanasso:
"Και για να κλείσω, την ωραία αρχιτεκτονική δεν την κάνουν οι αρχιτέκτονες, όσο καλοί και αν είναι. Την αρχιτεκτονική την παράγει ο ίδιος ο λαός, σαν ιδιώτης ή δημόσιος φορέας, με βασικό γνώμονα την μέγιστη εκμετάλλευση με το μέγιστο κέρδος."
Satanasso αυτό είναι πραγματικά μεγάλη κουβέντα αλλά νομίζω οτι θα πρέπει να συντρέχουν και κάποιες ακόμα προυποθέσεις πριν φτάσουμε σε αυτό το σημείο.
Ο ίδιος ο λαός τι αρχιτεκτονική παράγει όταν δίνει την ιδιοκτησία του αντιπαροχή σε ένα εργολάβο ο οποίος μαζεύει 4-5 οικόπεδα σε μια περιοχή και σηκώνει ένα πανάσχημο μέγαθήριο;
Τι αρχιτεκτονική παράγει όταν πάει στον πολιτικό μηχανικό για το σχέδιο ενός σπιτιού και αν δεν του αρέσει το τελικό αποτέλεσμα ο πολιτικός μηχανικός θα τον ξαναχρεώσει για να βγάλει το (υποτιθέμενο) καινούριο σχέδιο;
Έχει και αυτός που "ξέρει" 5 πράγματα παρα πάνω απο οποιοδήποτε φορέα και ιδιώτη μια ευθήνη στο να συστήσει κάτι αν όχι όμορφο τουλάχιστον σωστό.
"Σε αυτό συνεπικουρεί και η νομοθεσία που ορίζει όχι μόνο τα μέγιστα των δυνατοτήτων εκμετάλλευσης αλλά και τα παραθύρια παρεκκλίσεων."
Αυτό το "πρόβλημα" λύνεται πολύ πιο έυκολα...θέληση να υπάρχει.
«Τσίμπησα» αυτό:
ΔΕΝ ανοίγουμε την τηλεόραση στις 11-2!
Δεν νομίζω ότι διαφωνείτε ότι πρέπει να δείξουμε στην σκουπιδοτηλεόραση ότι δεν μπορούν να μάς χρησιμοποιούν ως εμπόρευμα (με το ποσοστό τηλεθέασης κατανέμονται οι διαφημίσεις άρα και τα τρελλά κονόμια τους...)
Στις 11 Φεβρουαρίου ΔΕΝ θα ανοίξουμε ΚΑΘΟΛΟΥ την TV.
Δεν θα πάθουμε κάτι εμείς αν δεν δούμε μιά μέρα τα κιτρινορόζ (και ΚΑΤΑΜΑΥΡΑ συνήθως) προγράμματά τους.
Όχι άλλο ΘΕ..., όχι άλλο ΜΑ..., όχι άλλους τηλεαστέρες/αφέντες μας.
ΜΗΝ ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ στις 11-2.
Αν συμφωνείτε, αναδημοσιεύστε το κι εσείς.
Την έχω πετάξει από το 1993
Συγχαρητήρια για την ανάρτηση. Αλλά ποιος ακούει; Ποιος ευαισθητοποιείται;
Τουλάχιστον όμως να γράφονται!!!
Με συγκίνησες...
Κρίμα, να μην έχουμε τα μάτια να δούμε, τον κοινό (;) νου να καταλάβουμε, τι σημαίνουν όλα ετούτα που ρημάζουμε καθημερινά, στο όνομα της αρπαχτής και κάποιων αφελών ιδεολογημάτων προόδου...
Περιδιαβαίνοντας από ανάρτηση σε ανάρτηση, έπεσα επάνω στο σχόλιό σας για τους γονείς μου, το ζεύγος Φραντζεσκάκη, του "Ζυγού", στη Γαργαρέτα, που πράγματι θα ήσαν γείτονές σας, στο σπίτι δίπλα από το Γυμνάσιο Θηλέων. Η ανάρτηση με συγκίνησε, και σας ευχαριστώ για την ευγενική μνεία!
Δημοσίευση σχολίου